Twój koszyk jest obecnie pusty!

Wykorzystaj czas letni na odżywienie swoich oczu!
Latem powinniśmy chronić nasze oczy, nie tylko poprzez stosowanie okularów przeciwsłonecznych, czapek czy kapeluszy. Pamietaj, że jest to okres, w którym łatwo o świeże warzywa i owoce. Zawierają one wiele cennych składników, przede wszystkim antyoksydantów, które mają ogromny wpływ na kondycję naszego wzroku, dlatego warto w pełni wykorzystać ten czas na odżywienie swoich oczu. Staraj się wybierać produkty sezonowe, pochodzące z lokalnych terenów. Te, które są transportowane na duże odległości tracą wiele składników odżywczych.
Witamina A
Marchew, dynia, papryka, sałata, pomidory, brzoskwinie, morele charakteryzują się wysoką zawartością beta-karotenu. Nasz organizm przekształca go w najważniejszą witaminę dla oczu – Witaminę A, z której korzystają komórki nerwowe w tylnej części oka, odpowiedzialne za widzenie o zmroku i w ciemności.
Witamina C
Czarna porzeczka, pietruszka, cebula, szpinak, brokuły, zielony groszek, kapusta, pomidory, jabłka, sałata i papryka zawierają sporo witaminy C, która wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zaopatrujących gałkę oczną w tlen. Witamina C chroni przed zaćmą.
Luteina
Ważnym wymiataczem wolnych rodników jest luteina (żółty barwnik roślinny), która chroni plamkę żółtą. Jest to fragment oka, w którym znajduje się największa ilość receptorów. Luteina osłania przed uszkodzeniem delikatne naczynia włosowate siatkówki oka, a także chroni nasz wzrok przed promieniowaniem ultrafioletowym. Organizm ludzki sam nie wytwarza luteiny, dlatego należy ją dostarczyć w pożywieniu. Źródłem luteiny są: szpinak, jarmóz, zielony groszek. Warto tu dodać, że żółtko jaja to wspaniałe bogactwo luteiny i zeaksantyny, czyli dwóch wyjątkowych antyoksydantów, które chronią oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Jagody wzmacniają wzrok
Na targowiskach pojawiły się już świeże jagody. Dlaczego osobom borykającym się z różnorakimi problemami wzroku zaleca się jedzenie tych owoców? W owocach czarnej jagody do tej pory odkryto najwięcej substancji mających dobroczynny wpływ na wzrok (m.in. antocyjany, myrtylina, beta-karoten). Podobne działanie mają borówki amerykańskie. Mają one niezwykle dobroczynny wpływ na oczy. Zawarte w jagodach i borówkach przeciwutleniacze wspomagają leczenie chorób siatkówki oka i zaburzeń mikrokrążenia w gałce ocznej. Aktywne składniki zawarte w tych owocach poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko wylewów i obrzęków. Naukowcy uważają, że jedzenie czarnych jagód opóźnia wystąpienie zaćmy.
Dodaj komentarz